Zaščitimo svoje otroke

Programska oprema za starševski nadzor

V naših prizadevanjih, da eksplicitna vsebina ne bi bila dosegljiva mladoletnim, smo pripravili dokument, ki staršem pomaga razumeti, kako lahko svoje otroke zaščitijo pred neprimerno/odraslo vsebino.Prvi korak je, da naložite programsko opremo za starševski nadzor. Nekateri izmed najboljših so CyberPatrol, Net Nanny in Safety Surf.

Kako programska oprema za starševski nadzor deluje?

Programska nadzorna oprema deluje tako, da blokira dostop do določenih spletnih strani in vsebin. V večini primerov kupljena programska oprema že vsebuje seznam spletnih strani, ki so neprimerne za otroke. Seznam lahko nenehno dopolnjujete.

Druge programske opreme za filtriranje delujejo tako, da spletne strani blokirajo na osnovi ključnih besed, kot so na primer 'vagina, penis ali seks.' Takšna programska oprema pa ne blokira le vsebin za odrasle. Nastavite jo lahko tako, da blokira tudi teme, povezane s tobakom, drogami, alkoholom, nasiljem in rasizmom. Večina gospodinjstev uporablja več kot en računalnik ali napravo, zato morate programsko opremo naložiti prav na vse, do katerih lahko dostopa vaš otrok. Napravo in programsko opremo lahko zaščitite z geslom.

Ni zagotovil za izpostavljenost neprimerni vsebini

Namestitev programske opreme za starševski nadzor pa še ni zagotovilo, da otroci ne bodo izpostavljeni neprimernim vsebinam. Na spletu se vsakodnevno pojavljajo nove vsebine, zato se morate prepričati, da je izbrana programska oprema vedno posodobljena. Prav tako lahko pregledate strani, ki so jih družinski člani obiskali (možnost 'zgodovina').S svojimi otroci se prav tako pogovorite o nevarnostih, ki prežijo na spletu in jim razložite, da je nadzorovanje uporabe najboljše za njihovo zaščito.

S svojimi otroci se pogovorite o naslednjem

  • Neznancem ne zaupaj informacij o sebi in svoji družini.
  • Ljudje na spletu se lahko preprosto predstavljajo za nekoga drugega in so prav lahko zločinci, ki zlorabljajo otroke.
  • Naučite jih, da se s spletnim prijateljem nikoli ne smejo srečati brez nadzora odrasle osebe.
  • Neznancem na spletu ne pošiljajte svojih fotografij. V primeru, da od njega prejmete golo fotografijo, to nemudoma povejte odgovorni osebi.